Als gedetineerde ben je niet kansloos
Rotterdam – Netwerken vanuit een gevangenis valt niet mee of is nauwelijks te doen. Als gedetineerde moet je het voornamelijk hebben van bestaande contacten. Je kunt post versturen en in sommige inrichtingen een mail ontvangen, een andere optie is telefoneren. Contacten die onderhouden worden, zijn over het algemeen vriendschappen en familiebanden. En voor wie denkt dat dit allemaal luxe is, die heeft het over het algemeen goed mis, want de gemiddelde gedetineerde in Nederland heeft nog maar een handje vol contacten over.
Vaak gaat het om een vrouw die achterblijft al dan niet met kinderen, broers, zussen, vader, moeder, opa of oma. Dit zijn over het algemeen de gezonde contacten, vaak familieleden die er heel erg mee zitten dat hun familielid in de gevangenis zit. In de meeste gevallen wisten ze niets van de praktijken die hun dierbare erop na hield. In sommige gevallen worden familiebanden verbroken.
Met vrienden is dit vaak anders, niet zelden wisten ze van misdrijven af of zijn er zelfs bij betrokken. Dit zijn de foute contacten. Wie van misdrijven af weet, maakt zich net zo goed schuldig aan het misdrijf, dit is door de wet bepaald. Vaak zijn het de ongezonde contacten die een verklaring afleggen op het politiebureau. Er zijn nu vast gedetineerden die denken, verroest ik zit vast op een verklaring van iemand die ik vertrouwde. De meeste zitten op verklaringen van anderen vast en worden daar ook nog eens op veroordeeld. Vrienden toch? Foute vrienden, maar het gaat nog veel verder, want ook de mensen die hun mond houden en kennis hebben van een misdrijf zijn net zo goed fout.
Foute contacten
Het zijn wel de foute contacten die op bezoek blijven komen en als gedetineerde heb je daar wat aan, ze storten wat muntjes op je rekening, regelen wat zaakjes en het criminele leven gaat gewoon door.
Nu ben ik zelf heel wat keren met politie en justitie in aanraking gekomen en ken haast alle gevangenissen van binnen en van buiten. In de tijd dat ik gevangen zat, heb ik veel van mijn familie en vrienden gevraagd. Ze lieten mij niet vallen en ik ben hun daar dankbaar voor. Het zijn gezonde en ongezonde contacten die hebben gezorgd dat ik al die jaren relaxed kon leven. Toch ben ik er niet veel mee opgeschoten. Ik deed niets nuttigs met de tijd die ik had. Ik heb ook altijd gedacht dat ik van mijn fouten kon leren in de criminaliteit en daar dus mee verder kon gaan. Als je eenmaal in het systeem van justitie zit dan ben je zo zichtbaar en is aan de digitale manier van werken bij politie en justitie geen ontkomen aan.
Docent beeldende kunst
Wat ik eigenlijk wil vertellen is dat mijn contacten wel goed waren, maar dat deze er ook voor zorgden dat ik niet verder kwam in het leven. Ik moest veranderen en dat kun je het beste zelf doen. In mijn laatste straf ben ik gaan studeren, mijn niveau moest ophoog, omdat ik een lerarenopleiding wilde volgen. Dat is
me gelukt. Uiteindelijk heb ik mijn opleiding docent beeldende kunst en vormgeving afgerond. Tijdens die studie ben ik enorm gaan netwerken, leerde ik mensen kennen die niets met criminele zaken te maken hadden, een gewoon leven hadden, met inkomen, een woning en vaak een auto. Mensen die heel andere dingen deden die ik vroeger deed. Ik merkte ook dat mijn leven meer ontspannen werd.
Ik kon thuiskomen met een gevoel van voldoening en in de ochtend ging ik uitgerust naar mijn werk. Mijn werk kan ik het beste omschrijven als een stukje van mijn leven vroeger. Ik werk met jongeren tussen de 18 en 27 jaar die van school zijn gestuurd, in de gevangenis hebben gezeten of zelfs nog zitten, jongeren die met een enkelband lopen, enfin noem het maar op. Alle ellende die ik vroeger meemaakte, zie ik dagelijks voor me. Ik probeer samen met een team van professionals deze jongeren een gezond leven te bieden met goede contacten. In een gezond netwerk bevinden zich vrienden die niets te maken hebben met criminaliteit, collega’s van werk en school die onvoorwaardelijk aan hun toekomst werken.
Zetje in de rug
De gevangenis is niet ingericht op gezond netwerken. Je moet het maar doen met de middelen die je hebt en je bent afhankelijk van anderen, vaak foute contacten, een gevangenis is zeker geen hotel en hoeft dat ook niet te zijn. Criminaliteit is een keuze en zelfs wraak is een keuze. Je bent dat weer bij het begin van dit verhaal. Als gedetineerde ben je niet kansloos.
Er is altijd de mogelijkheid om aan jezelf te werken, een vak te leren en op een normale manier te netwerken. Gezonde, leuke contacten die het over andere zaken hebben dan criminaliteit. Nu begrijp ik dat je eerst vrij moet zijn om weer andere mensen te ontmoeten. Bonjo heeft een groot netwerk van vrijwilligers die je misschien een zetje in de rug kunnen geven of misschien heb je zelf een goed idee voor het bouwen aan een gezond netwerk en kunnen we je net die steun bieden om dat netwerk te kunnen inrichten.
Heb je een plan of een idee laat het ons weten. Misschien kunnen we je helpen te werken aan nieuwe gezonde contacten.
Bonjo t.a.v. Gezond Netwerken, postbus 10109,1001 EC Amsterdam. of maak gebruik van het contact formulier